Därför är skatt bra för näringslivet

Vissa människor hävdar att skatt är stöld och att de tar bort människors möjligheter att driva egna verksamheter. I den här texten ska vi titta närmare på vad skatterna i praktiken innebär för företagen, både på inkomst- och utgiftssidan, så att du kan bilda dig en ordentlig uppfattning om dess funktion i samhället.

Hur påverkas du av skatt i näringslivet?

Vad måste man betala?

Skatt i näringslivet kan i början verka överväldigande. En enskild firma som drivs av en ensam person, dvs helt utan arbetsgivaravgift måste betala ca 30-33 % i inkomstskatt, plus 25 % moms på alla faktureringar. Detta innebär att över hälften av alla intjänade pengar går till staten. Detta innebär att det kan vara svårt att få igång en ny firma innan man byggt upp en kundkrets.

När firman växer och man måste anställa personal måste man dessutom betala arbetsgivaravgifter och sociala avgifter för alla anställda, vilket blir ännu dyrare för företaget. För att firman ska överleva de första åren krävs att man budgeterar noga och betalar allt på rätt sätt så att man inte slås av dyra skattesmällar.

Vad får man tillbaka?

Sanningen är att hela samhället, och hela näringslivets infrastruktur bygger på ett effektivt skattesystem. Alla de institutioner som krävs för att alla ska spela efter samma regler drivs av skattepengar, och utan systemet som finns med skatt och tydlig byråkrati så skulle korruptionen bland statliga tjänstemän snart breda ut sig och göra det omöjligt för nya företag att slå sig in på marknaden.

Skatt är nödvändigt

Det är till väldigt stor del företagen som finansierar det svenska samhället, infrastrukturen och välfärden. Utan skattepengar från företagen – ingen sjukvård, inga vägar och inget polisväsende. Den som är missnöjd med skattetrycket kan göra skillnad genom att rösta. Om man istället bestämmer sig för att inte betala kommer man snart åka fast och tvingas betala dyra böter förutom de belopp man hållit undan staten.