Det här ska du tänka på när du ska hyra din första lokal

När verksamheten håller på att expandera eller när det är dags att sätta igång på allvar kan det bli nödvändigt att hyra en lokal. Nästan alla tätorter och kommuner har lokaler som de hyr ut åt företag, men det går även att hyra från en privatperson om man hellre vill det.

Hyra lokal i en modern byggnad

Rätt läge är a och o

Det viktigaste att tänka på när du ska hyra lokal är om läget är rätt. Tar du ofta emot kunder eller klienter på ditt företag är det en bra idé att lokalen ligger i närheten av en parkering för allmänheten och att det går att ta sig dit med lokaltrafik.

Sysslar du med direktförsäljning genom lokalen måste den givetvis ligga centralt och i ett område där rätt kundgrupp rör sig, för annars kan det bli svårt att sälja tillräckligt. Lokaler som ligger centralt är vanligtvis mycket dyrare än lokaler som kanske är lite enklare och ligger i industriområden eller dylikt.

Budget och fasta kostnader

Fasta kostnader är de kostnader som inte ändras oavsett hur mycket eller lite man omsätter. Lokalhyra, försäkring samt kostnader för vatten och sophämtning är exempel på fasta kostnader som måste betalas varenda månad. Det är viktigt att räkna med dessa kostnader i en detaljerad budget. Vad är det allra minsta beloppet som företaget kan omsätta och fortfarande ha råd med dessa kostnader? Räkna alltid på detta innan du åtar dig en dyrare lokalhyra.

Vem gör vad?

När du vet vilken typ av lokal du behöver, var den måste ligga och hur mycket den får kosta är det viktigt att hitta rätt hyresvärd. Det ska alltid vara tydligt vem som gör vad med lokalen, det vill säga vilka ansvarsområden du har och vad din hyresvärd måste göra för att upprätthålla kontraktet. Till exempel, vem sköter om lokalens underhåll såsom reparation av tak och fasad? Var noggrann med att detta förhandlas och står med i hyreskontraktet innan du flyttar in.